Εισήγηση ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 13/12/2009

Τα 30 χρόνια της ομοσπονδίας μας βρίσκουν σε μια οικονομική συγκυρία που καλούμαστε να πληρώσουμε την κρίση που άλλοι δημιούργησαν, όχι μόνο με το πάγωμα της αγοράς αλλά και με τον μύθο της φοροδιαφυγής που επικαλούνται πάντα όταν έρχονται σκληρά φοροεισπρακτικά μέτρα, τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα λόγο αλλαγής τεχνολογίας και συρρίκνωσης του τζίρου των καταστημάτων μας και τα συνεχή κανόνια στην αγορά.
Το μέλλον δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρο.

Ιεραρχώντας τα προβλήματα του κλάδου έχουμε να κάνουμε με δυο είδη προβλημάτων. Τα γενικά προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αυτή την εποχή είναι οξυμένα, ασφαλιστικό, χρηματοδότηση, φορολογικό, αναθέρμανση της αγοράς, επαγγελματική στέγη, ωράριο, κλπ. Προβλήματα που η λύση τους απαιτεί την κινητοποίηση γενικότερα του συνδικαλιστικού κινήματος, που η ομοσπονδία μας μετέχει, και γενναίες κρατικές αποφάσεις, που χωρίς ιδιαίτερη αισιοδοξία αυτή την εποχή αναγκαστικά βρισκόμαστε σε εγρήγορση και αναμονή.

Αλλά και τα ειδικά προβλήματα του κλάδου όπως πιστοποίηση επαγγέλματος, αλλαγή τεχνολογίας – εξοπλισμός – επιμόρφωση, πνευματικά δικαιώματα, παραεπαγγελματισμός, κλπ. που η επίλυση τους απασχολεί αποκλειστικά την ομοσπονδία μας .

Αναλυτικότερα:

Ασφαλιστικό προτείνουμε :
1. Μηδενική αύξηση των εισφορών.
2. Μείωση κατά 10% των εισφορών για όσο διαρκεί η κρίση.
3. Κρατική χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ κατά τα πρότυπα χρηματοδότησης του ΙΚΑ.
4. Ρύθμιση των χρεών των ασφαλισμένων , με μακροχρόνιες δόσεις , όσο διαρκεί ή κρίση και χωρίς προσαυξήσεις.
5. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων που αδυνατούν να πληρώσουν.
6. Αύξηση των συντάξεων κατά 10% με σκοπό η κατώτατη σύνταξη να φτάσει στα 1.150,00 € .
7. Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους , ιδιαίτερα αυτών που δεν μπορούν να πληρώσουν.
8. Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος της « διαδοχικής ασφάλισης », έτσι όπως εφαρμόζεται σήμερα.
9. Άμεση εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής του Ο Α Ε Ε από τους Ασφαλισμένους

Φορολογικό
Τον μύθο της φοροδιαφυγής επικαλούνται πάντα όταν έρχονται σκληρά φοροεισπρακτικά μέτρα.
Με την κατάσταση της αγοράς αντί να έχουμε αντιμετώπιση ευπαθούς ομάδας, καλούμαστε να πληρώσουμε την κρίση που άλλοι δημιούργησαν.
Είμαστε αντίθετοι με κάθε είδους αντικειμενικά κριτήρια όπως και με κατάργηση αντί για αύξηση του αφορολόγητου και γενικά με κάθε μέτρο που μας αντιμετωπίζει σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας ή σαν κλέφτες.
Ευθύνη του κράτους είναι να πιάσει τους φοροφυγάδες.

Αναθέρμανση της αγοράς
Η μόνη λύση στο πρόβλημα της αγοράς είναι η αύξηση του εισοδήματος του καταναλωτή
Κάθε μορφή δανεισμού όσο ευνοϊκή κα να είναι, χωρίς αναθέρμανση της αγοράς μας βουλιάζει περισσότερο στα χρέη.
Ένταξη του κλάδου μας στο ΕΣΠΑ και σε ειδικές χρηματοδοτήσεις για να αντεπεξέλθουμε στην αλλαγή της τεχνολογίας.

Επαγγελματική στέγη
Παρέμβαση της πολιτείας για πάγωμα αυξήσεων και ευνοϊκότερων όρων πληρωμής για αποφυγή εξώσεων.

Ωράριο
 Η Αγορά έχει ανάγκη από περισσότερο εισόδημα για κατανάλωση και όχι για περισσότερες “βόλτες” των καταναλωτών στα καταστήματα. Κάθε συζήτηση για επιπλέον ώρες και Κυριακές υποκρύπτει σχεδιασμούς για μεγαλύτερη συρρίκνωση του Ανταγωνιστικού Δικτύου των Μικρών επιχειρήσεων και αναδιανομής της οικονομικής πίτας υπέρ των Μεγάλων αλυσίδων και Υπερκαταστημάτων, που τελικά θα οδηγήσει και στην πλήρη χειραγώγηση των τιμών στην Ελλάδα.
 Άμεση αναθεώρηση με νομοθετική παρέμβαση του σημερινού πλαισίου των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων. Κατάργηση των σχετικών διατάξεων του Ν. 3377/2005 (άρθρο 12). Επαναφορά του προγενεστέρου καθεστώτος, όπου οι παράγοντες της Αγοράς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ρύθμιζαν το χρήσιμο για τις Τοπικές Αγορές και Κοινωνίες πλαίσιο ωρών λειτουργίας των Καταστημάτων.

Πιστοποίηση επαγγέλματος
Η πιστοποίηση επαγγέλματος δεν είναι αυτό που περιμέναμε όταν καταθέταμε το επαγγελματικό περίγραμμα. Αλλά και ο τρόπος που πάει να γίνει, ερήμην του κλάδου και από ιδιώτες, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους. Στις πιστοποιήσεις των φωτογράφων βάση επαγγελματικού περιγράμματος θα πρέπει σαν ομοσπονδία να έχουμε λόγο και ρόλο σαν γνώστες του τι ζητά η αγορά από τον επαγγελματία φωτογράφο και να γίνει με την συμμετοχή μας από δημόσιο φορέα.

Επιμόρφωση
Η συνεχή αλλαγή τεχνολογίας στο επάγγελμα μας απαιτεί σωστή επιλογή εξοπλισμού αλλά και συνεχή επιμόρφωση. Τις ανάγκες μας εν μέρη έχουμε καλύψει από το ΚΕΚ της ΓΕΣΕΒΕΕ. Στις προθέσεις μας είναι η συνεννόηση με το υπουργείο παιδείας για την δημιουργία προγραμμάτων επιμόρφωσης μέσω δημοσίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ΤΕΙ φωτογραφίας).

Πνευματικά δικαιώματα
Στόχος μας είναι η ενίσχυση του νόμου αλλά και η εφαρμογή του που σήμερα καταστρατηγείται.

Παραεπαγγελματισμός
Ο παραεπαγγελματισμός που σε περιόδους κρίσης γιγαντώνεται και μας αφαιρεί ένα σημαντικό μέρος εργασιών – εισοδήματος, μας βρίσκει προβληματισμένους, δεν μπορούμε να έχουμε τίποτα με τον εξαθλιωμένο εργαζόμενο που προσπαθεί να συμπληρώσει το εισόδημα του με όποιο τρόπο βρίσκει, αρκεί αυτή να είναι παράλληλη επαγγελματική ιδιότητα, η παραεπαγγελματική δραστηριότητα οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η ιεράρχηση των αναγκών του κλάδου προαπαιτεί καταγραφή των φωτογράφων και των δραστηριοτήτων που ασχολούνται πανελλαδικά. Μια προσπάθεια που είχε επιχειρηθεί και παλιότερα, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, λόγο απροθυμίας των επιμελητηρίων να βοηθήσουν, προσπαθούμε να την ολοκληρώσουμε.
Με εργαλείο την καταγραφή του κλάδου την επόμενη χρονιά θα προσπαθήσουμε να δημιουργηθούν σωματεία σε νομούς που δεν υπάρχουν.

Στους άμεσους στόχους για την χρονιά που έρχεται είναι:

1) Πιστοποίηση των φωτογράφων με πρόγραμμα επιμόρφωσης.
2) Πιστοποίηση και προώθηση εργασιών ( βιομετρικές φωτογραφίες ).
3) Προώθηση εργασιών με φυλλάδιο από γενική γραμματεία καταναλωτή.
4) Ενέργειες για την πάταξη του παραεπαγγελματισμού.
5) Δημιουργία πανελλαδικού μητρώου φωτογράφων.
6) Επισκέψεις σε υπουργεία και κόμματα.

Σε μια χρονιά με δυο εκλογικές αναμετρήσεις και μια αλλαγή κυβέρνησης που ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί πλήρως η ομοσπονδία μας κατόρθωσε να κάνει 6 Δ.Σ το ένα και με τηλεδιάσκεψη με την Κρήτη προσπαθούμε να το τελειοποιήσουμε. Ταξίδια σε Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα – Λαμία – Λάρισα , Αγρίνιο – Μεσολόγγι , Καλαμάτα, Αγ. Νικόλαο Κρήτης.
Συμμετείχε με επιτυχία στην photovision.
Έκανε τις συνεννοήσεις και διαπραγματεύσεις με τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες για τις νέες εργασίες που εντάχθηκαν στην βιομετρική φωτογραφία ( διπλώματα οδήγησης και ταυτότητες αστυνομικών ) με αποτέλεσμα την ομαλοποίηση της αγοράς και την πάταξη αντισυναδελφικών συμπεριφορών.
Προχώρησε στην έκδοση νέας αφίσας για βιομετρικές φωτογραφίες.
Ήταν παρούσα με δελτία τύπου και ψηφίσματα στα γενικά αλλά και κλαδικά μεγάλα ζητήματα, παλαιστινιακό, ασφαλιστικό, θέμα Ελεύθερου τύπου, πνευματικά δικαιώματα κλπ. Με εγκυκλίους και ενημερώσεις προς τα σωματεία μέλη για κανόνια στην αγορά, απαγόρευση καπνίσματος, νέους Κ.Α.Δ. κλπ.

  • Ποτέ ότι κι αν κανείς δεν είναι αρκετό.
  • Ποτέ όσοι κι αν ασχολούνται δεν φτάνουν, χρειαζόμαστε όλοι.
  • Περιμένουμε ποιο ενεργό ρόλο και από τα σωματεία με γνωστοποίηση των προβλημάτων του χώρου τους αλλά και προτάσεις.
  • Τα προβλήματα που τρέχουν είναι πολλά και μεγάλα.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ